Rabu, 16 Februari 2011

chap chai ke CINCAI?????

Entry kali nie sy nak kongsi resipi chap chai cincai...ngeee..sbb ape jadi cincai..sbb en. sye  msg kul 5 n nk smpai uma kul 6....ade mase sejam je tuk defrostkan daging n masak2..
so..xpaya bebel2 panjang2..nie resepi nye..sape2 suami yg call nk balik mkn kejap lagi..bole la try resipi nie..ngee~~~

Bahan2:

200 gm daging lembu (da siap potong)
*1/2 inch halia
*3 or 4 ulas bawang putih (saye suke letak bwg putih byk2)
*1/2 biji bawang besa(depand pada besar bawang)
*15 tangkai lada kering (lau suke pedas le tambah or kurangkan lau xminat pedas)
1 batang serai
2 helai daun limau purut
5 sudu sos tiram
5 sudu sos cili
3 sudu sos tomato
4 susu kicap
sedikit minyak
garam n pak aji
sayur2-carrot, bunga kobis n sayur jagung

cara2:

-Bahan2 * dikisar..
-Panaskan minyk (make sure minyk panas) masukkan bahan2 kisar, tumis smpai naik minyk/garing.
-masukkn sos tiram,sos cili, sos tomato, kicap, serai, garam n pak aji.
-tumis lagi smpai minyk timbul
-masukkan dagiing dan sedikit air..masak smpai daging empuk..kalau belum empuk..tmbh air...bila da empuk, masak smpi kering n masukkan sayur,bila sayur da layu, bolela masukkan daun limau purut..biakan mendidih sebentar dan SIAP!!!

1 ulasan:

  1. wah....macam cincai p kompom sodap kn???hehehe...
    nyum2..lapo tros rase perotku ini..ko C&P resipi ktne kak?
    pape pn,nice n3..t post byk lagik sal makann ea..
    i likeee!!!!

    BalasPadam